Няма деца, няма проблем - така е озаглавен доклад, който

...
 Няма деца, няма проблем - така е озаглавен доклад, който
Коментари Харесай

Решението съзнателно да останеш без деца - какви са причините?

  " Няма деца, няма проблем " - по този начин е озаглавен отчет, който обобщава резултатите от изследване за съзнателното решение на двойките в Европа да нямат деца. Все по-често европейците се отхвърлят от основаването на лично потомство и аргументите са разнообразни, демонстрира наблюдаване на Population Europe, финансирано от Европейския съюз (ЕС).
Статистиката демонстрира, че това решение се взима най-често в обществата, в които има тъждество сред половете - Скандинавските страни, Южна и Източна Европа. Обяснението е просто - с равните благоприятни условия в тези страни се подчертава върху самостоятелността при взимането на решения, еманципацията и модернизацията.

Интересен факт е, че в страните от Източна Европа неодобрението, с което се сблъскват двойките, решили да нямат деца, е най-високо, въпреки и раждаемостта в тези страни да спада значително след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Изследователите изясняват това разминаване с желанието на хората в тези страни да се придържат към обичайните полезности, в това число и позитивното отношение към децата, с цел да се усещат по-сигурни.

Според изследването няма връзка сред благосъстоянието на страната (измерено посредством брутния вътрешен продукт), както и предлаганите грижи за децата и решението на една двойка да няма деца. Факторите по-скоро са свързани с личността - равнището на обучение, религиозното образование и възрастта.

Младите хора и възрастните респонденти в изследването са по-негативно настроени към фамилиите без деца, в сравнение с хората на междинна възраст. Младите хора, изключително тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да основат свое семейство, а възрастните са традиционалисти, изясняват откривателите.

Като цяло дамите по-често одобряват решението на някого да няма деца. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че дамите губят повече от опциите си за кариерното си развиване, в сравнение с мъжете, които са родители.

Хората с по-високо обучение са по-толерантни към разликата и това е едно от обясненията за какво образованите европейци са по-склонни да одобряват фамилии без деца. Религиозните хора пък не утвърждават решението на двойките да нямат деца без значение от другите фактори, демонстрират още данните от изследването. За тях бракът, фамилният живот и децата са основна полезност.
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР